Seniors@DigiWorld was a project of the Digital Opportunities Foundation in 2016 - 2018.
This website is no longer updated. Okay

Rezultatele cercetării sunt acum disponibile

9 mai 2017, Berlin
Persoanele cu vârste de peste 65 de ani sunt interesate de oportunități de utilizare a tabletelor. Totuși, aceștia sunt încă sceptici la utilizarea anumitor dispozitive digitale (cum ar fi de exemplu tableta). Astfel, în cadrul proiectului european “Conectăm seniorii la lumea digitală” partenerii din consorțiul de implementare au explorat și cercetat interesele și dorințele seniorilor în ceea ce privește utilizarea tabletelor. Pe baza rezultatelor obținute în cadrul acestei cercetări, experții proiectului vor dezvolta un curriculum și vor pilota un curs la începutul anului 2018 pentru a identifica modalități inovatoare de instruire a multiplicatorilor care lucrează cu persoane vârstnice. Scopul cursului este acela de a identifica cele mai bune metode de utilizare a unei tablete pentru îmbunătățirea calității vieții vârstnicilor.

Rezultatele cercetării internaționale realizate în Germania, Spania, România și Lituania arată că persoanele vârstnice sunt interesate de oportunități de utilizare a tabletelor. Totuși, majoritatea respondenților nu sunt conștienți de valoarea adăugată pe care o reprezintă utilizarea unor dispozitive, cum ar fi o tabletă, în viața personală. 67% dintre vârstnici au declarat că nu cunosc beneficiile practice ale utilizării unei tablete, iar 56% dintre aceștia nu au nici un fel de cunoștințe despre aceste dispozitive. Și totuși, conform cercetării, 76% dintre persoanele intervievate susțin ca sunt potențial interesate să vizualizeze filme și fotografii online pe tablete, iar 70% dintre vârstnici și-au exprimat interesul de a învăța cum să comunice cu familia și prietenii și cum să caute informații pe Internet. Aspectele privind siguranța online au fost identificate ca și bariere pentru utilizarea tabletelor. Acest lucru a reieșit și din răspunsurile îngrijitorilor sau a multiplicatorilor care se ocupă de persoane vârstnice. O treime dintre respondenți au declarat că partajarea de fotografii, crearea unui cont de email sau instalarea unei aplicații sunt activități care nu li se par sigure.

“Am identificat o nevoie foarte mare, atât în rândul multiplicatorilor, cât și în rândul persoanelor vârstnice, să se pună la curent cu noile tehnologii. Oportunitățile digitale, de exemplu comunicarea cu familia sau partajarea de fotografii prin servicii de mesagerie instant, cresc participarea persoanelor vârstnice în viața socială și astfel contribuie la creșterea calității vieții", declară Katrin Schuberth, Managerul Proiectului de la Fundația Digital Opportunities. “În plus, multiplicatorii intervievați au declarat că organizarea de cursuri în grupuri mici sau chiar individual ar fi metoda preferată de învățare a vârstnicilor cu vârsta de peste 65 de ani".

La cercetare au participate 383 de persoane cu vârsta peste 65 de ani, 335 de multiplicatori și 40 de reprezentanți ai unor organizații și instituții care au legătură cu programele pentru vârstnici. Cercetarea a fost realizată în perioada ianuarie – februarie 2017. Obiectivul studiului a fost acela de a evalua nevoile de învățare pentru senioria atunci când aceștia folosesc o tabletă. Au fost analizate și modalitățile și metodele utilizate de către multiplicatori atunci când oferă ajutor persoanelor vârstnice în utilizarea tehnologiei.

Tabletele pot fi folosite intuitiv, acestea oferind acces la o varietate de resurse în format digital, la comunicare, la orientare și evident la diverse forme de petrecere a timpului liber. În Europa, persoanele cu vârsta peste 65 de ani reprezintă un grup care are nevoie de atenție sporită atunci când este vorba de utilizarea tehnologiilor digitale și a Internetului.

În această etapă, cele patru organizații partenere specializate pe educația adulților implicate în proiect (Lituania, România, Spania și Germania) au început derularea activităților specifice de dezvoltare a curriculum-ului pentru instruirea multiplicatorilor în munca lor cu persoanele vârstnice. Multiplicatori care lucrează în general cu grupuri de persoane vârstnici sunt și primul punct de contact al acestora cu tehnologia. Proiectul “Conectăm seniorii la lumea digitală” continuă experiența proiectului derulat de Fundația Digital Opportunities din Germania care derulat în parteneriat cu compania Telefonica Germania proiectul “Tablete pentru seniori”. Proiectul “Conectăm seniorii la lumea digitală” este un proiect de parteneriat strategic finanțat prin programul Erasmus+ al Comisiei Europene. Raportul complet al studiului este disponibil în limba engleză și conține rezultatele evaluării din fiecare țară participantă:

Screenshot: Study
Download: Study (PDF, 1.5 MB)
Screenshot: Study
Download: Annex (PDF, 3.5 MB)